Kort fortalt om stoffer og materialer

Tekstiler og stoffer har mange ulike navn og begreper avhengig av bruksområder og språk. Noen er oppklarende, mens andre er forvirrende. Her har vi prøvd å lage en kort og enkle forklaring på de viktigste begrepene vi bruker.

Stoff/ metervare

vevemaskin.jpg

Er stoff er et materiale som er vevet eller strikket og som blir produsert metervis. Normalt angis egenskapene til et stoff med innhold, bredde, og vekt: 
- Innhold angis i prosenter av et materiale. 
- Bredde angis i normalt i cm (eller i inches i engelskspråklige land). De fleste stoffer har en bredde mellom 1,1m og 1,5m (44'' og 54''). 
- Vekt angis normalt i gram pr kvadratmeter. Noen angir vekt pr løpemeter. Noen stofftyper har fra tidligere av  egne betegnelser, f.eks. jeans angis i OZ og silke i MOMME. 

I tillegg har binding- eller strikketeknikk, trådtetthet, trådtykkelse, etterbehandlig og farge betydning for hvordan et stoff til slutt ser ut.

Noen av de vanligste veve- & strikkemetodene er:

Toskaft/ Fireskaft/ Seksskaft

Den enkleste måten å veve et stoff på er toskaft. Navnet kommer av at den har to innslagstråder og to renningstråder. Rett og vrangsiden på toskaft er lik, og stoffet fremstår som fast uten særlig bevegelighet. 
Eksempler: Bomullslerret, Toskaft ullUbleket lin 

Sateng/ Satin 

Sateng er en vevetteknikk som gir en glansfull overflate. Det brukes et fint og glatt garn i kombinasjon med  høy trådtetthet. Sateng teknikken brukes også ved produsksjon av jacquard/damask, for å få vekselsvis matt/blank flate. Sateng kan lages av de fleste materialer, inkludert ull, bomull, silke og polyester. 
Eksempler: Silke Sateng, Polyester SatengBomull Sateng

Kyper/ Twill

Er mer bevegelig og tyngre enn toskaft vevet stoff. Bindingspunktene er forsøvet, slik at det dannes diagonale linjer i stoffet. Kypert vevet stoff er mer tettere vevet enn toskaft.  
Eksempler: Bomullstwill, Ull GabardinDunlerret

Krepp

Krepp stoff er ofte litt tøyelig med kornete og matt overflate. Det kan brukes kreppgarn, eller bruk av kalandervals som etterbehandling.  
Eksempler: Crepé de chine

Kord/ Fløyel/ Velour/ Plysj/ Frotté

Ved å bruke vertikale tråder i veven oppnår man en bløt og "hårete" overflate på et stoff. En roterende kniv brukes i etterbehandlingen av stoffet, slik at alle vertikale tråder blir kuttet og det oppstår en jevn og fin overflate. 
Eksempler: Bomullsfløyel, Speilfløyel, Stretch Velour 

Trikot/ Interlock/ Single Jersey

Betegnelsen jersey har sitt navn fra øya Jersey i den engelske kanal, og er en samlebetegnelse på ulike varianter av strikkede stoffer. Ved vekselsvis bruk av hardt spunnet garn, oppnås en elastisk effekt i stoffet. 
Eksempler: Viskose jersey, Stretch Lycra, Bomull JerseySilke Jersey

Jacquard/ brokade/ damask - ulldamask, bomullsdamask

En jacquard maskin brukes for å veve inn et mønster i et stoff under produksjon. Ved å bruke ulike veveteknikker i et og samme stoff, fremkommer det et mønster i stoffet.  
Eksempler: Silke brokade, Bomull DamaskUll Damask


Innhold/ Materiale

Et stoff produseres av spunnet garn (tråd). Garnet eller tråden er laget av ulike materialer, enten i ren eller blandet form. Materialer kategoriseres primært i to deler; Naturfiber og kunstfiber (i tillegg til "delvis-kunstfiber")

Naturfiber

Bomull - plante

er trolig den eldste og mest anvendte tekstilfiberen i tekstilproduksjon. Det finnes ulike varianter av bomullsplanten Gussypium. Jo lengre fiberlengde, jo mykere og høyere kvalitet. Pima og egyptisk bomull anses for å være blant de finere kvalitetene innen bomull. Økologisk bomull dyrkes ved å ikke bruke sprøytemidler eller kunstgjødsel. 
Etterbehandlinger som mercerised og børstet bomull brukes for å øke glans, slitestyrke og holdbarhet. 
Bomull er slitesterk fiber som tåler høy temperatur. Lite elastisk og tar opp fuktighet relativt lett. 

 

Ull - animalsk

består av fiber og hår fra ulike dyr som sau, geit, kamel, alpakka, angora, merino-sau, cashmere-geit, o.l. Fibrene har ulike egenskaper avhengig av hvilket dyr de kommer fra, men hovedsakelig er ull tøyelig og har evne til å isolere godt selv når det er fuktig. 
Noen kvaliteter anses å være av høyere kvalitet, grunnet bløthet, isoleringsevne og/eller tilgjengelighet, eks. nyull, cashmere og alpakka. 

 Silke - animalsk

trolig en av de vakreste og eksklusive fibrene som brukes til tekstilproduksjon. Den vanligste kvaliteten er laget av silkeormen som spiser blader av morbærtreet, derav navnet Mulburry. Andre kvaliteter er Bourette og Tussah, som er litt mindre glansfull og grovere.
Slitesterk fiber som "puster" godt og gir en fin glans.  

 

Lin/ Ramie/ Bambus/ Hamp - plante

Lin er et naturfiber som produseres av lin-planten. Lin er slitesterkt og trenger mindre vann enn bomull for å vokse. Stoffproduksjon gir også færre avfallsstoffer da flere deler av planten kan benyttes til andre formål, f.eks. å produsere olje av linfrø. Tidligere mye dyrket i Norge, men nå dyrkes og produseres det for det meste i Øst-Europa. Ramie, bambus og hamp er andre varianter av plantebasert fiber. 

Kunstfiber

Polyester / Trevira/ Terylene

Oljebasert tekstilfiber som er knyttet sammen med esterbindinger. Det finnes en rekke  forskjellige polyestertyper med ulike egenskaper. Polyester er mye brukt i tekstilproduksjon enten i ren form, eller i kombinasjon med natufiber for å tilføre noen av egenskapene sine til sluttproduktet. 
Polyester er slitesterkt, Krøller lite og tåler vask godt. 

 

Polyamid/ Nylon

Oljebasert tekstilfiber der Polyamid er en samlebetegnelse på ulike syntetiske polyamider. Blir ofte kalt syntetisk silke, da den er lett, men samtidig slitesterk som silke fiber. 

Akryl

Oljebasert kunstfiber fremstilt av akrylnitril. Kan inneholde andre kjemikalier for å ønsket egenskap eller utseeende. Blandes ofte med andre naturfibre for å få et rimligere alternativ. 
Utseendemessig svært lik ull. 

Elastan/ Spandex/ Lycra

Er et meget elastisk syntetisk tekstilfiber som ofte omtales under merkenavnene Lycra eller Spandex. Blandes ofte inn i mindre mengder med bomull eller polyester for å gi en elastisk effekt i stoffet. 

Delvis kunstfiber

Rayon/ Viskose/ Cupro/ Modal/ Lyocell/ Tencel 

Viskose er tekstilfiber av regenerert cellulose, som blir fremstilt av tre- og bomullsrester, men det brukes kjemikalier i fremstillingsprosessen. Har mange av de samme egenskapene som bomull, men fibrene tørker ikke like lett, og er heller ikke like slitesterk i våt tilstand. Lyocell, Tencel o.l. er merkenavnene av lignende kvaliteter. 

Acetat

Acetat er tekstilfiber bestående av en kjemiske forbindelser mellom cellulose og eddiksyre. Acetat ligner ekte silke, har nesten samme glans og fall, men den mangler noe av silkens letthet. 


© 2021 Rainbow Tekstil AS. Feil eller mangler ? Ta kontakt med oss

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, Bindingslære og vevanalyse (Frode Svarstad)

Menu

Settings

Create a free account to use wishlists.

Sign in